Lokale websites testen

De laatste tijd wordt er bij Pendo veel lokaal ontwikkeld, op een server die draait op het apparaat waarop we aan het werk zijn. Een probleem waar echter vaak tegenaan wordt gelopen is het niet kunnen delen van de ontwikkeling direct met de klant, iets wat vaak toch nodig is. Voorheen configureerden we hier een aparte subdomein voor waarop een ontwikkel versie van het project kwam te staan, maar er zijn betere opties!

Het is namelijk mogelijk om de lokale server van de, in dit geval, macbook te delen met de buitenwereld door de verbinding te "tunnelen". Er zijn een aantal stukjes software die hier goed bij kunnen helpen. Eentje hiervan is ngrok.com, bruikbaar op meerdere OS waaronder Mac OSx, Windows en Linux. De software is gratis te gebruiken, maar door het aanmaken van een gratis account krijg je toegang tot specifiekere commando's. Betaalde accounts krijgen toegang tot snellere tunnels en nog meer opties, maar voor normaal gebruik volstaat een gratis account!

Ngrok gebruik je door via de command line een commando uit te voeren:

ngrok http myapp.dev:80

Dit commando start ngrok en 'tunnelt' de verbinding naar myapp.dev:80. Met andere woorden: je bent nu in staat om myapp.dev vanuit de buitenwereld te benaderen. Na het starten van het commando zul je de terminal de link terug kunnen vinden waarop de website bereikbaar is (dit kan even duren). Om de snelheid iets beter te kunnen controleren kun je ook nog een regio meegeven, bijvoorbeeld Europa:

ngrok http -region=eu myapp.dev:80

Wanneer je het betaalde pakket kiest kun je ook nog zelf een domein kiezen waarop de website zichtbaar wordt, neem bijvoorbeeld mijnbedrijf.eu.ngrok.io, een aanroep die je zou kunnen doen is de volgende:

ngrok http -region=eu -hostname=mijnbedrijf.eu.ngrok.io myapp.dev:80

Vervolgens is via http://mijnbedrijf.eu.ngrok.io de website te bekijken die je lokaal op myapp.dev hebt staan. Zelf hoeven we dit soort tunnels niet vaak te gebruiken, vandaar dat er voor de console een simpele alias beschikbaar is om snel een tunnel op te stellen:

alias publish='ngrok http -region=eu -hostname=mijnbedrijf.eu.ngrok.io'

Het enige wat we nu nog hoeven te doen als een tunnel nodig is, is het intikken van het volgende commando:

publish myapp.dev:80

Succes!

Share

Lokale websites testen Bezoek ngrok.com

Reageren?

Reageer gerust als er vragen of opmerkingen zijn, we horen niets liever dan de reacties van onze klanten en volgers om ervoor te zorgen dat we scherp blijven!